La Sorga: De Druiventovenaar

Ergens in februari van dit jaar reden we voor een natuurlijke wijnbeurs naar het Land van Herve in België. We hadden daar een afspraak met Anthony Tortul a.k.a La Sorga. La Sorga zou wat flessen Don Quirotte (“Don die boert”) voor ons meenemen. Deze ‘petnat’ werd ons aanbevolen in La Cave des Papilles, een van de leukste en lekkerste ‘caves’ van Parijs.

In een onooglijk en deprimerend sportplaza op het Belgische platteland dronken en proefden we een aantal van zijn wijnen. En die waren geweldig: zuiderlijk (veel zon) zwaar maar dan toch anders, vol energie en levenslust. Ondertussen genoot Anthony zelf van een lokaal Belgisch biertje….La Sorga is geen wijnboer, maar een ‘negociant’ (verbouwt geen druiven maar koopt zijn druiven). Past eigenlijk niet binnen Wilde Wijnen zou je denken maar Anthony is geen gewone ‘negociant’, maar een ‘wilde’ negociant: hij selecteert zeer streng. Biologsche/biodyamische wijngaarden, bijzondere geografische bodem en terroir, bij voorkeur geïsoleerd dus niet in aanraking met wijngaarden die conventioneel en dus met bestrijdingsmiddelen worden behandeld, veel oude stokken (leeftijd tussen 40 en 110 jaar) en bijzondere en oorspronkelijke druivenrassen uit de streek: Aramon, Cinsault, Terret, Mauzac, Vermentino etc. De wijngaarden waar Anthony handmatig zijn druiven plukt (want dat doet hij in tegenstelling tot ‘normale’ negociants) zijn geheel vrij van synthetische producten en hebben een zeer rijk micro-biologisch leven. En de rendementen… ja die zijn vaak belachelijk laag. Soms zelfs minder dan 10HL/ Ha. En neem maar van ons aan, dat is absurd laag. De gehele vinificatie is zoals La Sorga zelf zegt: ‘sans chemie ajouté’: oftewel 100% puurnatuur, geen toegevoegd sulfiet en niks anders! In Frankrijk noemen ze La Sorga liefkozend de ‘show-wijnmaker’. Omdat hij elk jaar ruim 20 verschillende authentieke en unieke wijnen maakt met zeer opvallende en creatieve etiketten en namen zoals bijvoorbeeld zijn cultwijn: “French wine’s not dead”. Pure tovenarij! La Sorga blijft de rust zelve, weet bijzonder goed waar hij mij bezig is, namelijk lekkere wilde wijn maken.

Maar goed terug naar het Land van Herve, toen we de volgende dag de wijnen kwamen ophalen was La Sorga nergens te vinden. Na wat speurwerk vonden we hem: hij had geslapen in zijn auto, tussen ‘onze’ flessen Don Quirotte… Toch opmerkelijk voor een wijnmaker wiens wijnen op de kaart staan van de beste restaurants ter wereld zoals Noma (Kopenhagen) en Le Chateaubriand (Parijs) en een hele rij aan andere sterren restaurants in Frankrijk, maar gelukkig ook ‘gewoon’ bij onze ‘alltime favorite’ Le Verre Vole in Parijs. En binnenkort ook nog dichterbij op de kaart: Ricardo’s in Odeon, de ‘talk of the town’.

Nieuwsgierig geworden?